Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2011

mommy's thoughts για σερραίες μανούλες

Το να γίνεις γονιός είναι κάτι που μερικοί από εμάς δεν ήθελαν ιδιαίτερα αλλά τους έτυχε. Άλλοι πάλι ανυπομονούν γι αυτό. Και κάποιοι ούτε που το σκέφτονται. Πάντα ήθελα να γίνω μαμά. Μάλιστα, σύμφωνα με τα δεδομένα μου άργησα κιόλας. Όταν όμως έμαθα ότι ήμουν έγκυος, μου πήρε τρία τεστ και κάτι μήνες να το συνειδητοποιήσω.  Μπορώ να πω ότι δεν περίμενα να γίνει τόσο γρήγορα από την στιγμή που είπα να το προσπαθήσω και αυτό μάλλον με ξεβόλεψε.
Ξέρετε… έκανα σχέδια για το καλοκαιράκι που θα ακολουθούσε, έπρεπε να προσέχω και να φροντίζω μόνο τον σύζυγο και σίγουρα δεν ήμουν ακόμα έτοιμη να χάσω τον ύπνο μου! Όταν δε, άρχισε να πλησιάζει ο καιρός για να γεννήσω, ξεκίνησα να αγχώνομαι. Θα καταφέρω να γίνω σωστή μανούλα; Πως θα καταλαβαίνω τι θέλει το μωρό όταν θα κλαίει; Και θα έχω ποτέ χρόνο για τον αντρούλη μου;
Μετά από μία γλυκιά και ανώδυνη ευτυχώς περίοδο εγκυμοσύνης, ήρθε και το μωράκι μας στη ζωή. Ήταν τόσο μικροσκοπικό και το μόνο που έκανε ήταν να τρώει, να “τα κάνει” και να κοιμάται! “Α! αν είναι έτσι, κάνω άλλα δέκα!” είπα μια μέρα στη μητέρα μου και αυτή κούνησε επικριτικά το κεφάλι της. Μέρα με τη μέρα άρχισα να νοιώθω πως ήμουν γεννημένη να γίνω μανούλα. Ο θηλασμός, η ηρεμία του μωρού όταν το έπαιρνα αγκαλιά, το απλανές βλέμμα του και το χαμόγελό το κάθε φορά που κατάφερνε να πιάσει και να σφίξει το δάχτυλό μου, με έκαναν να νοιώθω σίγουρη και δυνατή, με έκανα να πιστεύω πως θα γίνω και εγώ μια καλή μανούλα!!! Τελικά όποια μπει στο χορό…χορεύει!!!
Εξάλλου δεν είναι και τόσο δύσκολο πια! Διάβασα πως το μωρό κλαίει γιατί πεινάει, ή διψάει, ή θέλει άλλαγμα, ή ζεσταίνεται, ή κρυώνει, ή βαριέται και θέλει αγάπες ή απλώς γυμνάζει τα πνευμόνια του, όσο και αν σας ακούγεται τρελό, “…τα μωρά με το κλάμα γεμίζουν τα πνευμόνια τους αέρα γίνονται πιο ελαστικές οι φωνητικές του χορδές και θέτονται σε λειτουργία όλο και περισσότερες κυψέλες στους πνεύμονες. Αφήστε το λοιπόν να κλάψει. Δεν κάνει κακό!!!”
Ακολουθώντας λοιπόν, ένα χρόνο τώρα, πιστά το μητρικό μου ένστικτό και προσπαθώντας να μην γίνομαι υποχόνδρια και υστερική, θεωρώ πως μια χαρά τα έχω καταφέρει. Μπορεί να μην κοιμάμαι όσο θα ήθελα, να βγαίνω συνέχεια από το πρόγραμμα μου και ο χρόνος που αφιερώνω στον εαυτό μου να είναι απειροελάχιστος, όμως ήταν ο πιο όμορφος και γεμάτος εκπλήξεις χρόνος της ζωής μου.
Τώρα όσον αφορά τον ρόλο μου ως σύζυγος. Θα χρησιμοποιήσω και πάλι ένα απόσπασμα από το βιβλίο που μου κράτησε συντροφιά την περίοδο της εγκυμοσύνης μου “… η οικονομική άνεση, η ηλικία και πολλά άλλα θα πρέπει να απασχολήσουν την οικογένεια αφού πρώτα έχει εξασφαλίσει μία άλλη πολύ πιο σημαντική προϋπόθεση…θα πρέπει και ο πατέρας να επιθυμεί πραγματικά το παιδί.” Θέλω να πω πως πάντα θα υπάρχει εκνευρισμός και άγχος σε δύο ανθρώπους που γίνονται πρώτη φορά γονείς. Αν όμως το παιδί είναι κάτι που μπήκε στη ζωή του ζευγαριού ενώ το ήθελαν και οι δύο εξίσου, τότε τα πράγματα είναι λιγάκι πιο εύκολα. Είναι σημαντικό που μετά από κάθε δύσκολη μέρα, πριν κοιμηθούμε, συζητάμε με τον σύζυγο τα κατορθώματα του μικρού μας. Ένα φιλί και μια αγκαλιά δηλώνουν κάθε βράδυ πόσο πολύ χαιρόμαστε που έχουμε κάνει ένα “μικρό θαύμα” MAZI!!! και ας ξέρω πως πάλι εγώ θα φτιάξω το γάλα στις 4.00 τα ξημερώματα…
Γλυκερία Σκιαδοπούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

περιμένω τα σχόλιά σας! :)

Ο Βασιλιάς Κορονοϊός της Γιώτα Στανελούδη με εικονογράφηση δική μου... κυκλοφορεί ελεύθερα online!!!

Σε περίοδο καραντίνας η  Γιώτα Στανελούδη , παιδαγωγός, έγραψε αυτό το υπέροχο παραμύθι για να εξηγήσει στην κόρη της τι ζούμε το τελευ...